Barn och deodorant

Barn och deodorant

Deodorant, barn och ålder?

Många föräldrar önskar att deras små barn förblir små barn för alltid, men tiden går fort och snart börjar barnen på förskola, lär sig cykla och plötsligt är de inne i puberteten. Puberteten börjar i olika åldrar, hos många flickor börjar den mellan 9 och 13 år, hos pojkar mellan 10 och 15 år. I och med puberteten sker flera fysiska förändringar, barnen växer och blir längre, flickors kroppar ändrar form, pojkars röster förändras och kroppshår börjar visa sig.

I samband med denna utveckling kan man även ofta börja känna en tydlig svettlukt som kommer från barnet. Det är vanligt att man då som förälder börjar grubbla över ifall barnet ska börja använda deodorant eller inte. Kanske är det för tidigt? Vill jag verkligen att mitt barn utsätts för hudnära kemikalier i så tidig ålder? Ett apotek borde i så fall ha den bästa deodoranten för mitt barn? Frågorna är många och självklart vill man sitt barns bästa och kanske hinna läsa på innan man tar ett beslut. Det kan ibland krocka med att barnet exempelvis känner påtryckningar från kompisar som redan börjat använda deodorant och vill då börja själv ganska omgående. Oavsett vad så är det viktigt att vara medveten om att vissa barn faktiskt kan utveckla kroppslukter redan vid 8-10 års ålder och att man som förälder redan då kan tvingas till ett ställningstagande.

Kort bakgrund

En kort fysiologisk bakgrund till kopplingen mellan svett och lukt är att svett i sig inte luktar illa utan det är när den kommer i kontakt med syre och stängs in i armhålan som bakterier bildas och utsöndrar den lukt som vi förknippar med svettlukt. Armhålornas funktion är just att trycka ut slaggprodukter från kroppen och att applicera en deodorant hjälper till att bibehålla denna funktion samtidigt som man reducerar lukten.

Det finns ingen generell ålder för när ett barn är redo att börja använda deodorant. Det är upp till varje förälder och barn att bestämma utifrån vad de tycker är bäst. Det bästa råd vi kan ge är att helt enkelt introducera deodorant när barnets svett börjar lukta illa.

Deodorant utan aluminium

Det råder delade meningar gällande användning av produkter som innehåller aluminium, men som tidigare nämnt så är armhålans funktion att rensa ut slaggprodukter och täpper man till denna så begränsar man det naturliga ”reningsverket” som kroppen har genom att svettkörtlarna dras ihop och stoppas. Svetten reduceras men slaggprodukterna kommer inte heller ut. Detta kan man åstadkomma med så kallad antiperspirant. De verksamma ämnena i en aniperspirant brukar vara aluminiumklorid, aluminiumklorhydrat eller aluminiumzirkonium och vissa forskare varnar för att kroppen får i sig för mycket aluminium vilket kan vara skadligt för kroppen. Oavsett så rekommenderar vi att välja en skonsam deodorant för ditt barn som inte innehåller aluminium.

Vilken deodorant för barn?

Naturlig deodorant för barn

Något vi rekommenderar varmt är att försöka göra egen deodorant. Dels är det väldigt enkelt men även väldigt skonsamt då det enbart innehåller naturliga produkter. Vi har tidigare lagt ut ett recept på egengjord deodorant, klicka här för att komma till receptet. Vill man så kan man hälla i några droppar eterisk olja, såsom lavendel eller Tea Tree, för att lägga på en behaglig lukt i deodoranten. Barn kan reagera olika på naturliga produkter, så testa gärna först på en liten del av kroppen som exempelvis baksidan av handen. Leta sedan efter tecken på allergiska reaktioner som rodnad eller klåda. Ifall inte någon reaktion observeras så är det fritt fram att applicera en större mängd under armarna.

Köpa deodorant för barn

Det finns mängder med skonsamma deodoranter att köpa i butik för ditt barn.

Utan någon inbördes ordning så är här förslag på tre bra och skonsamma deodoranter och en antiperspirant som kan köpas i butik eller online. Vilken som passar och funkar för ditt barn bäst är något ni får prova er fram till men ifall den inte ger ett omedelbart önskat resultat så är vårt tips att ge det några dagar för att låta kroppen anpassa sig till deodoranten.

Barn deodorant - Eilas Naturkosmetik Deodorant Lindblom

Eilas Naturkosmetik Deodorant Lindblom
Fri från aluminiumklorid och parabener

Barn deodorant - C/o Gerd 24/7 Deodorant

c/o Gerd 24/7 deodorant
Innehåller varken parabener, alkohol eller aluminiumklorid

Barn deodorant - Urtekram Find Balance Fragrance Free Deo

Urtekram Fragrance Free Deo
Vegansk, 100% naturligt ursprung

Barn antiperspirant - Moss & Noor After Workout Deodorant Clean Eucalyptus

Moss & Noor After Workout Deodorant Clean Eucalyptus
Vegansk, fri från mikroplaster och parabener.
OBS! Innehåller Aluminiumklorid

Avslutningsvis måste vi även påpeka det viktigaste och kanske mest självklara av allt. Ingen deodorant i världen kan ersätta en dusch eller ett bad för att bli ren från svett och lukt! Se till att ditt barn duschar regelbundet och använder deodorant som ett komplement för att hålla kroppen fräsch och lukta gott.

Kommentera gärna här nedan ifall ni har några andra förslag på mild deodorant för barn.

Lämna en kommentar

Din e-post adress kommer inte att visas publikt.