Eksem: En guide till behandling

Förebygg eksem

Eksem är en vanlig hudsjukdom som kännetecknas av inflammation och irritation i huden. Det finns olika typer av eksem, inklusive atopiskt eksem, kontakteksem och seborroiskt eksem. Oavsett vilken typ en person lider av kan symtomen vara mycket besvärliga och påverka livskvaliteten. I denna guide kommer vi att utforska olika behandlingsalternativ för att lindra och förebygga symtomen på eksem.

1. Förståelse för eksem och dess orsaker

Innan vi går vidare till behandlingsalternativ är det viktigt att förstå vad som orsakar eksem och hur det påverkar huden. Eksem uppstår när hudens skyddsbarriär är skadad och blir mer mottaglig för allergener, irriterande ämnen och infektioner. När dessa ämnen kommer i kontakt med huden kan de utlösa en inflammatorisk reaktion, vilket leder till symtom som klåda, rodnad, torrhet och ibland blåsor.

Det finns flera faktorer som kan bidra till utvecklingen av eksem, inklusive:

 • Genetiska faktorer – Personer med en familjehistoria av eksem har en ökad risk att utveckla sjukdomen.
 • Miljömässiga faktorer – Exponering för allergener som pollen, dammkvalster och djurhår kan utlösa eksem hos vissa personer.
 • Hudbarriärfel – Personer med en skadad hudbarriär är mer benägna att utveckla eksem.
 • Stress – Stress kan förvärra symtomen på eksem och göra dem svårare att hantera.

2. Grundläggande hudvård för eksem

En viktig del av behandlingen av eksem är att etablera en god hudvårdsrutin. Här är några grundläggande tips för att vårda eksemhud:

 • Fuktgivande – Applicera en fuktgivande kräm eller salva regelbundet för att hålla huden återfuktad och förhindra torrhet.
 • Milda rengöringsmedel – Använd milda rengöringsmedel utan starka dofter eller kemikalier som kan irritera huden.
 • Korta duschar – Undvik långa, heta duschar eftersom de kan torka ut huden ytterligare.
 • Undvik triggerämnen – Identifiera och undvik ämnen som utlöser dina eksemattacker, såsom vissa tvättmedel, kosmetika eller livsmedel.
 • Klä dig rätt – Använd kläder av mjuka material som inte irriterar huden. Undvik även kläder som kan skava eller ge friktion.

2.1 Användning av fuktgivande krämer och salva

Fuktgivande krämer och salvor är en viktig del av behandlingen. De hjälper till att återfukta huden och stärka hudens skyddsbarriär. Här är några tips för att använda fuktgivande produkter effektivt:

 • Använd rikliga mängder – Applicera generösa mängder av fuktgivande krämer eller salvor på de drabbade områdena. Detta hjälper till att hålla huden återfuktad längre.
 • Applicera efter bad eller dusch – Applicera fuktgivande produkter omedelbart efter att du har badat eller duschat för att fånga in fukten i huden.
 • Undvik parfymerade produkter – Välj oparfymerade fuktgivande produkter för att undvika ytterligare irritation av huden.

3. Topikala kortikosteroider för att lindra inflammation

Topikala kortikosteroider är en vanlig behandling för eksem eftersom de hjälper till att minska inflammationen i huden. Dessa läkemedel finns tillgängliga i olika styrkor och former, inklusive salvor, krämer och lotioner. Här är några saker att tänka på när du använder topikala kortikosteroider:

 • Använd i rätt mängd – Applicera den rekommenderade mängden av läkemedlet på de drabbade områdena. Använd inte för mycket eller för lite.
 • Följ läkarens anvisningar – Följ noggrant din läkares anvisningar om hur ofta och hur länge du ska använda kortikosteroiderna.
 • Gradvis avveckling – När symtomen förbättras kan du gradvis minska användningen av kortikosteroiderna för att undvika biverkningar.

3.1 Kalcineurinhämmare som alternativ till kortikosteroider

För personer som inte kan använda kortikosteroider eller som behöver en alternativ behandling finns kalcineurinhämmare tillgängliga. Dessa läkemedel hämmar immunsystemets reaktioner som orsakar inflammation i huden. De kan vara användbara för behandling av eksem på känsliga områden som ansiktet eller ljumsken.

4. Antihistaminer för att lindra klåda

Klåda är ett vanligt och irriterande symptom på eksem. Antihistaminer kan användas för att lindra klåda och hjälpa patienter att få en bättre sömn. Antihistaminer kan vara antingen receptbelagda eller receptfria och finns i olika former, inklusive tabletter, sirap och krämer.

4.1 Undvikande av triggerämnen för att förebygga symtom

Ett viktigt steg i behandlingen av eksem är att undvika ämnen som utlöser symtom. För att identifiera och undvika dessa triggerämnen kan det vara till hjälp att hålla en dagbok över dina eksemattacker. Här är några vanliga triggerämnen som du kan överväga att undvika:

 • Parfymerade tvättmedel och sköljmedel
 • Kosmetika med starka kemikalier eller dofter
 • Livsmedel som choklad, jordnötter och mejeriprodukter
 • Pollen, dammkvalster och djurhår

5. Ljusbehandling för att minska inflammation

Ljusbehandling, eller fototerapi, är en behandlingsmetod som använder ultravioletta (UV) ljus för att minska inflammationen i huden. Detta kan vara särskilt effektivt för personer med måttligt till svårt eksem som inte svarar på andra behandlingsalternativ. Ljusbehandling bör endast användas under övervakning av en läkare på grund av risken för biverkningar.

5.1 Kombinationsterapi för svårare fall av eksem

För personer med svårare fall av eksem kan en kombination av olika behandlingsmetoder vara nödvändig. Det kan innebära en kombination av topikala kortikosteroider, kalcineurinhämmare, antihistaminer och ljusbehandling för att uppnå bästa möjliga resultat. Din läkare kan skräddarsy en behandlingsplan som passar dina individuella behov.

6. livsstilsförändringar

Förutom medicinsk behandling kan vissa livsstilsförändringar hjälpa till att hantera och förebygga symtomen på eksem. Här är några tips:

 • Hantera stress – Stress kan förvärra symtomen på eksem. Hitta sätt att hantera och minska stress i ditt liv, som meditation, yoga eller regelbunden motion.
 • Bli medveten om din kost – Vissa livsmedel kan utlösa eksemattacker hos vissa personer. Håll koll på din kost och identifiera eventuella samband mellan vissa livsmedel och dina symtom.
 • Håll huden sval – Överdriven svettning kan förvärra eksem. Håll huden sval och undvik överdriven svettning genom att bära löst sittande kläder och undvika varma miljöer.

Avslutande tankar

Eksem kan vara en utmanande hudsjukdom att leva med, men det finns många behandlingsalternativ tillgängliga för att lindra och förebygga symtomen. Det är viktigt att arbeta nära din läkare för att hitta rätt behandlingsplan för dig. Genom att följa en noggrann hudvårdsrutin och undvika triggerämnen kan du förbättra din livskvalitet och minska symtomen.

Kom ihåg att denna artikel endast är avsedd som en guide och ersätter inte medicinsk rådgivning. Om du lider av eksem, kontakta en hudläkare för en korrekt diagnos och behandlingsrekommendationer.

Lämna en kommentar

Din e-post adress kommer inte att visas publikt.