Hur får man bort pormaskar?

Det finns många sätt att bekämpa pormaskar och förbättra hudens hälsa

Pormaskar är ett vanligt hudproblem som drabbar många människor i olika åldrar. Även om de inte är skadliga för hälsan kan de vara irriterande och påverka självförtroendet. I denna artikel kommer vi att utforska olika sätt att bekämpa pormaskar och ge dig användbara tips för att få en klarare och friskare hud.

Vad är pormaskar?

Pormaskar, eller komedoner som de också kallas, är små proppar som bildas i hudens porer. De kan vara antingen öppna eller stängda. Öppna pormaskar, även kända som svarta pormaskar, har en mörk färg på grund av det överflödiga talg som oxiderar när det utsätts för luft. Stängda pormaskar, även kända som vita pormaskar, har en vit eller gulaktig färg och är täckta av ett tunt hudlager.

Pormaskar uppstår när överflödigt talg, döda hudceller och bakterier samlas i porerna och orsakar en blockering. Denna blockering skapar en perfekt miljö för bakterier att frodas och kan leda till inflammation och utveckling av finnar.

Orsaker till pormaskar

Det finns flera faktorer som kan bidra till bildandet av pormaskar:

 • Överproduktion av talg: När talgkörtlarna producerar för mycket talg kan det leda till att porerna blir igentäppta och pormaskar bildas.
 • Ökad produktion av döda hudceller: En onormalt snabb produktion av hudceller kan också bidra till bildandet av pormaskar.
 • Hormonella förändringar: Hormonella förändringar, särskilt under tonåren, kan öka risken för att utveckla pormaskar.
 • Användning av olämpliga hudvårdsprodukter: Vissa hudvårdsprodukter kan vara för tunga eller olämpliga för din hudtyp och kan orsaka igentäppta porer och pormaskar.
 • Försummad hudvård: En dålig hudvårdsrutin, som att inte rengöra ansiktet ordentligt eller inte ta bort smink innan du går och lägger dig, kan också leda till pormaskar.

Hur man förebygger pormaskar

Att förebygga pormaskar är viktigt för att upprätthålla en frisk och klar hud. Här är några tips som kan hjälpa dig att undvika pormaskar:

 • Rengör din hud regelbundet: Tvätta ditt ansikte två gånger om dagen med en mild rengöring för att avlägsna överflödigt talg, smuts och döda hudceller.
 • Använd icke-komedogena hudvårdsprodukter: Välj hudvårdsprodukter som är märkta som ”icke-komedogena” för att undvika att porerna täpps igen.
 • Exfoliera regelbundet: Använd en mild exfolierande produkt för att avlägsna döda hudceller och hålla porerna rena.
 • Undvik att klämma på pormaskar: Att klämma på pormaskar kan leda till inflammation och ärrbildning. Lämna detta till hudvårdsexperter.
 • Använd solskydd: Skydda din hud från solens skadliga strålar genom att använda en bredspektrum solskyddsmedel med minst SPF 30.
Bekämpa och förebygg pormaskar med rätt hudvård

Behandling av pormaskar

Om du redan har pormaskar finns det flera behandlingsalternativ att överväga:

Topiska behandlingar

Topiska behandlingar är produkter som appliceras direkt på huden och kan hjälpa till att minska pormaskar. De vanligaste topiska behandlingarna för pormaskar inkluderar:

 • Salicylsyra: Salicylsyra är en beta-hydroxisyra som hjälper till att avlägsna döda hudceller och öppna igentäppta porer.
 • Benzoylperoxid: Benzoylperoxid är en effektiv ingrediens som bekämpar bakterier och minskar inflammation.
 • Retinoider: Retinoider är derivat av vitamin A och hjälper till att öka cellomsättningen och förhindra igentäppta porer.

Extraktion

Extraktion är en process där en hudvårdsexpert försiktigt tar bort pormaskar genom att använda speciella verktyg. Detta bör endast göras av en professionell för att undvika skador på huden.

Kemisk peeling

En kemisk peeling är en behandling där en kemisk lösning appliceras på huden för att avlägsna de översta hudlagren. Detta hjälper till att förbättra hudens textur och minska pormaskar.

Laserbehandling

Laserbehandling kan användas för att behandla pormaskar genom att rikta in sig på de överflödiga talgkörtlarna och minska produktionen av talg. Detta kan hjälpa till att förminska porerna och förbättra hudens utseende.

Naturliga hembehandlingar

För de som föredrar naturliga behandlingar finns det även några alternativ att prova:

 • Tea tree olja: Tea tree olja har naturliga antibakteriella egenskaper och kan hjälpa till att minska pormaskar.
 • Honung och kanelmask: En mask gjord av honung och kanel kan hjälpa till att rengöra porerna och minska pormaskar.
 • Aloe vera gel: Aloe vera gel har antiinflammatoriska egenskaper och kan hjälpa till att lugna huden och minska rodnad.

Sammanfattning

Pormaskar kan vara irriterande, men det finns många sätt att bekämpa dem och förbättra hudens utseende. Genom att följa en god hudvårdsrutin, använda lämpliga produkter och överväga olika behandlingsalternativ kan du uppnå en klarare och friskare hud. Kom ihåg att vara tålmodig och konsistent i din behandling, eftersom det kan ta tid att se resultat. Om du har allvarliga eller ihållande pormaskar kan det vara bäst att söka råd från en hudvårdsexpert för att få en mer individuell behandlingsplan.

Lämna en kommentar

Din e-post adress kommer inte att visas publikt.