Kroppsskrubb – Introduktion och fakta

Kroppsskrubb

Vad är kroppsskrubb?

Kroppsskrubb, body scrub exfoliering, mekanisk peeling.. Har du gått vilse i djungeln med alla termer och produkter ute på marknaden? På vår sida hittar du förhoppningsvis allt du behöver veta om ämnet och vem vet, efter att ha läst på så kanske du till och med blir sugen på att tillverka egen kroppsskrubb hemma?

Konceptet med exfoliering har existerat i hundratals år men på senare tid har det dykt upp massvis med produkter i butikshyllorna som hjälper till att ta bort döda hudceller och avlagringar på huden. Ingredienser så som kaffe, salt eller socker är idag vanliga. Du kanske redan har några sådana hängandes i ditt badrum?

Oavsett om du har provat kroppsskrubb tidigare eller inte, så kanske du undrar vilka fördelar som är förknippade med detta? Bortsett från att din hud kommer kännas väldigt len så har kroppsskrubb en hel del andra fördelar.

Fördelar med kroppsskrubb

Låt oss först ta en titt på hur vår hud fungerar.

En människa tappar döda hudceller dagligen och ett nytt hudskikt skapas ca en gång i månaden i en konstant och regenerativ cykel. Faktorer som påverkar denna process beror främst på ålder, hudtyp, de produkter du använder och miljön du befinner dig i.

Denna process är dock inte 100 procent tillförlitlig vilket kan leda till en uppbyggnad av döda hudceller på ytan av din hud. Det är här kroppsskrubb kommer in.

Din hud absorberar fuktighetskräm bättre

Genom att ta bort lager av döda hudceller från din hud så kan fuktighetskräm som appliceras efteråt tränga in och återfukta huden mer noggrant.

Porerna täpps igen och förhindrar inåtväxande hårstrån

Genom att regelbundet använda en kroppsskrubb täpper du till dina porer, vilket kan förhindra rakbränna och inåtväxande hårstrån.

Din hud blir slätare och jämnare

När torr hud inte tas bort gör det huden sträv vid beröring och får en matt, sprucken konsistens och utseende. Genom att ta bort de döda, torra hudcellerna får du en slätare och jämnare hud.

Kroppsskrubb

Hur använder man kroppsskubb?

Att använda en kroppsskrubb är relativt enkelt. Här följer en enkel steg-för-steg-guide:

1. Skölj huden med varmt vatten, gärna 5-10 minuter.

2. Applicera kroppsskrubben med fingertopparna.

3. Skrubba huden i en cirkulär rörelse och rör dig inåt.

4. Skölj noggrant med varmt vatten.

5. Torka huden torr och lämna den lätt fuktig.

6. Applicera fuktighetskräm. Lägg på krämen medan huden fortfarande är fuktig för bästa absorbering.

Hur ofta ska du använda en kroppsskrubb?

Generellt sett vill du inte använda en kroppsskrubb på din hud varje dag eller ens varannan dag. Att göra detta kan leda till torr eller irriterad hud.

Hur ofta du bör använda en kroppsskrubb (eller exfoliera i allmänhet) beror på din hudtyp, men generellt sett vill du inte använda en kroppsskrubb mer än två gånger i veckan annars kommer du att torka ut och irritera din hud.

Har du känslig hud vill du förmodligen använda kroppsskrubb cirka en gång i veckan.

Ett bra tillfälle att använda kroppsskrubb kan vara medan du fortfarande står i duschen, direkt efter att du tvättat dig så att din hud är ren och redo för exfoliering.

Typer av kroppsskrubb

Olika kroppsskrubbar kan skilja sig i ingredienser, kornstorlek, etc. och utifrån detta bestäms hur effektiva de är. Viktigt att tänka på är att ”hårdare” exfoliering inte nödvändigtvis behöver betyda att det är bättre eller ens lämpligt för din hud.

Tidigare var salt och sockerskrubb de vanligaste varianterna medan det nu finns en uppsjö av olika kroppsskrubbar på marknaden. Det kan ta några försök och några misstag för att hitta den som du och din hud gillar mest.

Nedan är en lista på några av de vanligaste typerna av kroppsskrubb:

  • Havssalt är en naturlig exfoliering. Dess slipande konsistens tar lätt bort döda hudceller.
  • Socker är ett fuktbevarande medel, vilket betyder att det drar in vatten i din hud och lämnar huden återfuktad samtidigt som det tar bort alla torra och döda celler.
  • Kaffe har många fördelar, och det överförs till kroppsskrubb. Det har inte bara naturliga exfolierande och antiinflammatoriska egenskaper, utan det kan också förbättra cirkulationen och jämna ut huden.
  • Lavendelbaserad kroppsskrubb kan vara bra för att lugna irriterad hud, läka inflammerad hud och lugna och slappna av dina sinnen. Precis innan läggdags är en bra tid att använda en lavendelkroppsskrubb.
  • Aktivt kol har blivit en favoritingrediens för många skönhets- och hygienprodukter. Träkol är mycket absorberande, vilket innebär att det tar tag i all smuts, smuts och döda hudceller och gör sig av med dem med lätthet.
  • Koreansk kroppsskrubb – Om du någonsin har varit på ett koreanskt spa kan du ha upplevt en kroppsskrubb i koreansk stil. Istället för att skrubben kommer från en kosmetisk produkt, rensas död hud bort via skrubbvantar. Med bara en enkel tvål kan du använda dessa vantar för att mjuka upp din hud.
  • Torrborstning – Vill du prova något lite annorlunda? Torrborstning är underbart för att exfoliera torr hud. Det ökar också blodcirkulationen och lymfdräneringen, täpper till porerna och stimulerar ditt nervsystem. En annan fördel är att det inte tar bort fukten från din hud.

Kroppsskrubb

Kroppsskrubb

Nackdelar med kroppsskrubb

Att använda kroppsskrubb för mycket kan leda till uttorkning av huden. Därför rekommenderas det att man applicerar hudlotion direkt efteråt för att låsa in fukten och undvika hudirritation. Dessutom kan peeling, även om den är till hjälp för att bibehålla synlig lyster, också orsaka en tillfällig störning av hudbarriären.

Kroppsskrubb och andra exfolieringsprodukter för hemmet kan därför inte alltid ersätta behovet av professionell peeling eller andra professionella behandlingar.

Försiktighetsåtgärder efteråt

För att hålla din hud frisk, tänk på följande försiktighetsåtgärder efter exfoliering.

Sola inte – Var uppmärksam på extremt solljus efter exfoliering. Din hud kan vara lite mer solkänslig efter exfoliering så överväg att vänta med att ligga ute vid poolen till nästa dag. Skippa också exfoliering om du för närvarande har bränt din hud.

Exfoliera inte ytterligare – Kroppsskrubb är en exfolieringsmetod så det finns ingen anledning att exfoliera ytterligare efter att ha genomfört en. Detta kommer att torka ut din hud och skapa hudirritation.

Undvik bastu efteråt – Att bada bastu eller ångbastu efter exfoliering kan orsaka irritation på huden, så det är bäst att hoppa över det.

Var alltid försiktig när du exfolierar din hud och var försiktig med överanvändning.

Slutord

Kroppsskrubb är ett utmärkt verktyg för nästan alla hudtyper. Oavsett om du köper en eller gör din egen kroppsskrubb mjukar och ger dessa exfolianter effektivt näring till din hud samtidigt som du blir av med alla döda, torra hudceller som byggs upp på din kropp.

Lämna en kommentar

Din e-post adress kommer inte att visas publikt.