Vad är solskyddsfaktor och hur använder man det?

Solskyddsfaktor är ett mått som används för att indikera en solskyddskräms förmåga att skydda huden mot UVB-strålar.

Solskyddsfaktor, ofta förkortat SPF (Sun Protection Factor), är ett begrepp som vi ofta stöter på under sommarmånaderna. Men vad betyder det egentligen och hur fungerar det? I denna artikel dyker vi in lite lätt i ämnet solskyddsfaktor, dess användning, samt ger rekommendation på tre bra solskyddskrämer som kan skydda din hud mot skadliga UV-strålar.

Vad är solskyddsfaktor (SPF)?

Solskyddsfaktor är ett mått som används för att indikera en solskyddskräms förmåga att skydda huden mot UVB-strålar. Dessa strålar är ansvariga för solbränna men kan samtidigt bidra till hudcancer. Solskyddsfaktorn beräknas genom att jämföra hur lång tid det tar för huden att bränna med och utan solskydd. Till exempel, om din hud normalt bränner efter 10 minuter, kommer ett solskydd med SPF 15 att ge dig 15 gånger längre skydd, eller 150 minuter.

Hur används solskyddsfaktor?

Det är viktigt att applicera solskyddskräm korrekt under de varma sommarmånaderna för att få fullt skydd. Följ dessa steg för bästa resultat:

  1. Applicera solskyddskräm 30 minuter innan du går ut i solen. Detta ger krämen tid att absorberas av huden.
  2. Använd tillräckligt med kräm. En vanlig missuppfattning är att en tunn skikt av solskyddskräm är tillräckligt. Faktum är att du bör använda cirka två matskedar för hela kroppen.
  3. Återapplicera ofta. Solskyddskräm bör återappliceras varannan timme, och omedelbart efter bad eller svettning.

Exempel på bra solskyddskrämer

Det finns många solskyddskrämer på marknaden, men här är tre väldigt bra produkter som erbjuder hög solskyddsfaktor och bra hudvårdsegenskaper.

1. La Roche-Posay Anthelios Ultra-Light Mineral Sunscreen SPF 50

La Roche-Posay Anthelios Ultra-Light Mineral Sunscreen SPF 50

La Roche-Posay, som vi även hyllar i inlägget gällande bra solkräm för barn, är känt för sina hudvänliga produkter, och denna solskyddskräm är inget undantag. Den har en hög SPF på 50 och innehåller både kemiska och fysiska solskyddsingredienser för att ge ett brett spektrum av skydd. Dessutom är den icke-komedogen, vilket innebär att den inte täpper igen porerna.

2. Neutrogena Ultra Sheer Dry-Touch Sunscreen SPF 100+

Neutrogena Ultra Sheer Dry-Touch Sunscreen SPF 100+

Neutrogena Ultra Sheer Dry-Touch Sunscreen erbjuder enastående skydd med en SPF på 100+. Den har en lätt, icke-fet formula som absorberas snabbt och lämnar huden mjuk och skyddad. Den är även vattenresistent i upp till 80 minuter.

3. EltaMD UV Clear Broad-Spectrum SPF 46

eltaMD UV Clear Broad-Spectrum SPF 46

EltaMD är en favorit bland dermatologer tack vare dess effektiva och hudvänliga formula. Denna solskyddskräm har en SPF på 46 och är speciellt utformad för känslig eller akne-benägen hud. Den är oljefri, parfymfri och icke-komedogen, dvs täpper inte igen porerna..

Slutsats

Att förstå vad solskyddsfaktor är och hur det används är avgörande för att skydda din hud från solens skadliga strålar. Kom ihåg att alltid applicera solskyddskräm innan du går ut i solen, använda tillräckligt med kräm, och återapplicera ofta. Och glöm inte, även om det är molnigt ute, kan UV-strålar fortfarande tränga igenom och skada din hud. Skydda dig själv med en kvalitetssolskyddskräm som La Roche-Posay Anthelios, Neutrogena Ultra Sheer Dry-Touch, eller EltaMD UV Clear.

Lämna en kommentar

Din e-post adress kommer inte att visas publikt.